A világ bankjai, már derékig, nyúlkálnak a zsebeinkben, lassan már csak a talpuk látszik ki…

Meddig hagyjuk, hogy hivatalnokok, akiket TE tartasz el, határozzák meg az életedet?!

 

Nem! Nem kiűzni kell a bankokat, még csak be sem kell zúzni még csak egyetlen ablakot sem! Csupán összefogással, tudatosan, okosan leszűkíteni az életterüket!  IGEN! Már léteznek alternatívák, ilyen például a közösségi pénz a Hungarooo is!

Egy valami, aminek tudatosulnia kell mind többünkben ezért van Rád is szükség!

Azt sulykolják belénk, hogy export vezérelt gazdaság vagyunk, amit úgy kell érteni, hogy külföldi megrendelésünktől függünk. Ami igaz is, de nem kell, hogy így maradjon! A külföldi megrendeléseket érdemben nem igazán tudjuk befolyásolni. Tehát minden olyat meg kell tenni, amit meg tudunk, amire van ráhatásunk, azaz a belső fizetőképes kereslet élénkítése. Ezt ugyebár eddig „Forint” nyomtatással oldottuk meg, igen ám, de látjuk hova vezet, megoldásnak pedig csíráját sem mutatja…

Viszont a langyos vizet sem kell újra feltalálni, mert a világ már rég, feltalálta, a szabadpénz fogalmát. Ilyen a mi Hungarooonk is, milyen előnyei vannak:

 1. annyi áll rendelkezésre mindig, pont amennyi kell
 2. nem inflálódik
 3. nem kamatozik
 4. minimum 2-3-szor gyorsabban képes forogni, mint a Forint (gondolj arra, hogy amikor valamilyen utalványhoz jutsz, azt költöd el előbb, mert addig a pénzed a számládon, bármilyen keveset is, de kamatozik)

 

Tudjam meg többet a közösségi fizetőeszközről, kattints a videókhoz!…>>

Hungarooo rendszere online irodára épül. A böngésződ segítségével az internetes irodádból tudsz, ajánlatokat keresni, figyelést beállítani, hirdetést feladni, módosítani, utalni, hitelezni…

 

Ha cinikus lennék, azt mondanám, van egy jó hírem: „meg van a pénz a gondjaink kezelésére!” De van egy rossz hírem is: „A Te zsebedben”!

Egyre több sebből vérzik a globális pénzrendszer, a bankszektor majd mindenhol megingott…
Lásd lentebb***

Ami pénzvilágban történik arról sok minden elmondható, csak az nem, hogy stabilizálódik a traumás beteg állapota. Nem kell ugye bizonygatnom, hogy nyoma sem, látszik a válság tartós megoldásának. USA és az Eu is elindítja a pénznyomdáit, hogy pénzt pumpáljon a rendszerbe. Nálunknál erősebb gazdaságok gerendái is ropognak, igazi kiút a jelen gazdasági okosságok foltozgatásával nem fognak megoldást hozni.

Ha létezik kiút, akkor az kizárólag új alapok lerakásával fog megvalósulni, ehhez pedig a gondolkodásunk, gyökeres megváltoztatás árán történhet meg. Új alapokra kell helyezni, a pénzhez való viszonyunkat, és ezzel együtt a természethez, és az egymáshoz való viszonyunkat is.

Mire gondolok?

 • a szabadidőnk, a szabad földjeink értelmesebb felhasználása
 • a közösségi pénz ( pl. Hungarooo) és a helyi pénzek térnyerése
 • az árucsere, a szervezett beszerzések (másoljuk le „mi” kisboltok, az áruház láncok módszerét)
 • vásárlói szerveződések
 • értékesítési szövetkezetek
 • tudatos vásárló szokások meg és felismertetése (promóciók, képzések…)
 • ….

Ami a legfontosabb, a jó hír megismertetése! Hogy igen is van megoldás, de csak akkor, ha összefogás is van. Ha beszélünk innovatív, kreatív ötletekről, és igyekszünk a lehetőséget látni minden problémában.

Regisztrálj most, és adjál vegyél terméket, szolgáltatást, akár egyetlen fillér és főleg kockázatok nélkül Hongaroooért! 1 Hungarooo = 100 Ft egyenérték. Figyelem nem csereszabatos a  forinttal, a váltása nem tilos, de kizárólag saját felelősségedre teszed!

***Az IMF-től kérnének további segítséget az euró zóna gazdaságpolitikusai a spanyol és olasz kockázatok miatt – írja a Bloomberg. Annak ellenére, hogy bő három hete szimbolikus ezermilliárd dollárosra növelték az euró zóna pénzügyi mentőalapját, újra felerősödtek a mediterrán államokkal kapcsolatos félelmek. Christine Lagarde, IMF-vezérigazgató hangsúlyozta, szükség esetén kész a Nemzetközi Valutaalap tőkét biztosítani a bajba jutott európai államok számára. A Bloomberg információi szerint a Valutaalap megközelítőleg 400 milliárd dollárral szeretné növelni hitelezési kapacitását.

***A svéd bankok tőke megfelelési szabályainak mielőbbi szigorítását helyezte kilátásba a svéd kormány – fejti ki a Bloomberg. Az egyre mélyülő európai recesszió ellenére sem engedi a lazítást a kormány, mondta a svéd pénzügyminiszter. A svéd vezetés novemberben tartott megbeszélést a négy legnagyobb hitelezővel, ahol felhívta a banki vezetők figyelmét a bázeli kritériumoknál szigorúbb tőkemegfelelés mihamarabbi beiktatására.

 

 

A Közösség ereje, vagyis a helyi pénz csodája!

Wörgl(i csoda) város helyi pénze

 

A script kibocsátásának híres példája 1930-ból, a kis osztrák városból, Wörglből ered, mely – másokhoz hasonlóan az egész világon – abban az időben magas munkanélküliségtől szenvedett. A város polgármestere5.000 kamatmentes helyi schillinget bocsátott ki, ennek pénzfedezetét pedig a bankban helyezte el. A pénz havonta elvesztette névértékének 1%-át, hacsak a tulajdonosa egy bélyeget nem vásárolt, amit a bankjegyhátuljára kellet ragasztani. Ez az értékcsökkenés az embereket a pénz gyors elköltésére serkentette – a számlákat azonnal kiegyenlítették, a kereskedők kedvező hiteleket kínáltak, s még az adókat is határidő előtt fizették be. Egy éven belül a munkanélküliség 25%-kal csökkent. Az ötezer helyi schilling 463-szor cserélt gazdát, míg a hivatalos schilling csak 213-szor. A helyi pénz napi 65%-os forgási sebességet ért el a kibocsátás hónapjában. Összesen 2,3 millió schilling értékű többletet termeltek javakban és szolgáltatásokban, jelentős fejlődés indult be a városban, új csatornarendszert, víztárolót, hidakat építettek, kiépült a közvilágítás és még más javításokra is futotta.300 más osztrák közösség követte volna Wörgl példáját, de az Osztrák Állami Bank fenyegetve érezte helyzetét, így jogi eljárást indított. 1933-ban egy elhúzódó jogi küzdelem után leállították a kísérletet. Hasonló történet játszódott le Bajorországban „Schwanenkirchen csodája” után: egy Wara elnevezésű, negatív kamatú alternatívpénz használatát követően egy kisváros rövid idő alatt újjáéledt. Az ötlet felröppent és egész Kanadáig terjedt, ahol Alberta tartományban Bőség nyugta elnevezésű scripeket bocsátottak ki az 1930-as évek közepén, mígnem a bankok itt is közbeléptek.

 

Forrás: Pénzhelyettesítő II. – Közösségi Önsegítő Rendszer – KÖR Kézikönyv – Pénzügyileg Önsegítő Csoportoknak – Szendrő Szupi József Itt olvashatod!

Szokatlan, de halálbiztos kereslet élénkítő módszer!

A scripeket helyi önkormányzatok vezették be az 1930-as években Ausztriában, Svájcban, Dániában,Kanadában és az Egyesült Államokban. Ezek forgalma elképesztő sebességgel működött, miközben a munkanélküliséget gyorsan csökkentették.
A scripet Silvio Gesell, Argentínában élő német üzletember találta ki. A hagyományos pénz kritikáját a TheNatural Economic Order (A természetes gazdasági rend) című írásában közölte, ahol érvelése szerint a kamat gerjeszti a felhalmozást és a spekulációt. Ehelyett azonban a pénz értékének folyamatosan csökkennie kellene a forgalom ösztönzése végett, így az ember a pénz tartogatása helyett annak elköltésében lenne érdekelt. Ez a növekvő keresleten és az elérhető hiteleken keresztül élénkítené a helyi gazdaság aktivitását, ami rövid idő alatt teljes foglalkoztatottsághoz vezetne. Keynes (világhírű amerikai közgazdász), a General Theory (Általános elmélet) című művében megvizsgálta Gesell érveit, és nem talált bennük hibát. Sőt így jósolt felőlük:

„A jövő többet fog tanulni Geselltől, mint Marxtól”

Forrás: Pénzhelyettesítő II. – Közösségi Önsegítő Rendszer – KÖR Kézikönyv – Pénzügyileg Önsegítő Csoportoknak – Szendrő Szupi József Itt olvashatod!

Helyi érvényességű pénzek a múltban és a jelenben

A helyi pénzek (amint azt a történelem is bizonyítja) az egyik leghatékonyabb és azonnal alkalmazható megoldást kínálják a magas munkanélküliség által sújtott területeken. A helyi pénzek – melyek a múlt stabil gazdasági gyakorlatán nyugszanak – lehetővé teszik, hogy az emberek javaikat és szolgáltatásaikat helyben cseréljék, függetlenül attól, hogy van-e hivatalos pénzük vagy sem.Ez a gyakorlat ősrégi elveken alapszik. A helyi, vidéki, vagy regionális városi pénzek használata gyakorlatilag mindenütt elterjedt volt egészen a múlt századig, a bank és a pénzrendszer általános központosításáig. A reneszánszkor jólétének hihetetlen virágzása helyi és városi pénzekre épült. Megszokott dolog volt a helyi pénzhasználata a helyi kereskedelmi tevékenységekben, s ezzel egy időben számos különböző nemzetközi pénzt is használtak az export és import során. Ez a többszintű pénzrendszer lehetővé tette városok és régiók saját belső gazdasági biztonságának és összetartó erejének fenntartását, és egyúttal a nemzetközi kereskedelembe való bekapcsolódását.Még ma is léteznek helyi pénzek egy-egy szerencsés helyen, mint például Tokióban, Szingapúrban, és Guernsey-n (Nagy-Britanniától délre fekvő sziget). A Guernsey-i bankjegyeket először 1819-ben kamatmentes kötvényként bocsátotta ki a helyi önkormányzat. A sziget infrastruktúrájának teljes újjáalakításához ezbiztosította a pénzügyi hátteret. Az adók is nagyon alacsonyak azóta. Jelentős sikerrel vezettek be helyipénzeket az elmúlt években vidéki/tartományi önkormányzatok a világ más részein is, mint például Salta ésNyugat-Argentína más részei, ahol ez gazdasági fellendülést okozott…
Forrás: Pénzhelyettesítő II. – Közösségi Önsegítő Rendszer – KÖR Kézikönyv – Pénzügyileg Önsegítő Csoportoknak – Szendrő Szupi József Itt olvashatod!