AirBNB & UBER az Sharing Economy?!

Hasonló gondolatok évek óta érlelődnek személy szerint bennem is, mióta az alapjövedelem bevezetését szorgalmazom, de most már több helyről is jön a megerősítés.

 

…a sikersztorik a végüket járják, illetve fogalmazzunk úgy, komoly probléma van velük. Nem azért, mert nem volna kereslet rájuk (exponenciálisan nő). Nem azért, mert a szolgáltatásaik nem korszerűek (nagyon is trendik). Végső soron azért, mert elfelejtették – illetve meg sem tanulták – a társadalmi felelősségvállalást…

A cikk szerzője Kiss Gábor (Communication manager – UBIE Network) az ENVIENTA Globális paradigmaváltó közösség  egyik alapítója és tulajdonosa.

zero marginal cost

Ezért is osztottam meg ma hajnalban ezt a cikket.
Azért vicces az egész, mert a lakosság nagy része (kiemelném ebből az idősebb generációt), nemhogy nem használta még soha a zászlóshajóknak kikiáltott AirBNB & UBER szolgáltatásait, hanem jóformán fogalma sincs mi az a sharing economy, eszik-e vagy isszák. Vagy hogy mi az a startup. A fiatalok (millenials) azonban látszólag jól elvannak velük, már-már szimbiózis-szerű a kapcsolatuk a jól megírt mobil applikációkon keresztül. Ezen a ponton azonban eljutottunk oda, hogy valami még azelőtt elavul, hogy széleskörűen használnák az emberek. Félelmetes.
Ahogyan az is, ahogy a semmiből kinőve utóbbi pár fős cég értéke néhány év alatt 50 milliárd dollárig kúszott, a valaha volt legértékesebb “startup”-ként bevonulva a történelembe. Az idézőjel arra vonatkozik, hogy nagy múltú, több tízezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális cégek sem érnek ennyit. Persze tegyük hozzá, hogy a korai befektetők előszeretettel értékelik túl gyermeküket, ezáltal fújva jó nagy lufit.
Úgy tűnik azonban, a sikersztorik a végüket járják, illetve fogalmazzunk úgy, komoly probléma van velük. Nem azért, mert Bővebben…