1. A KÖZÖSSÉGI FIZETŐESZKÖZÖK LÉTREHOZÁSA ÉS BEVEZETÉSE… Az első részt itt olvashatod
  2. A KÖZÖSSÉGI FIZETŐESZKÖZÖK LÉTREHOZÁSA ÉS BEVEZETÉSE… Az második részt itt olvashatod
  3. A KÖZÖSSÉGI FIZETŐESZKÖZÖK LÉTREHOZÁSA ÉS BEVEZETÉSE… Az harmadik rész

 

 

gazdálkodj okosan

A közösségi és a kiegészítő fizetőeszközök:

Bár sokszor használják felváltva a közösségi fizetőeszközök és a kiegészítő fizetőeszközök kifejezést, ezek valójában különböző jelentéstartalmú fogalmak.

A közösségi  kiegészítő fizetőeszközöket azért hozzák létre a hivatalos pénz mellett, hogy olyan célokat érjenek el, amelyeket az utóbbival nem lehet.

A közösségi fizetőeszközök – amelyek könyvünk elsődleges témája – a kiegészítő fizetőeszközök egy részhalmazát jelentik, amelyek egy bizonyos, meghatározott közeghez kötődnek. Ez a közeg lehet például földrajzi (helyi fizetőeszközök), üzleti alapú (közös hitelezési rendszerek), vagy akár online (digitális fizetőeszközök). A közösségi fizetőeszközöket azért hozzák létre, hogy egy meghatározott közösség szükségleteit elégítsék ki, jellemzően non-profit alapon.

Manapság sincsen másképp, mint korábban a történelemben; sokan használnak többféle fizetőeszközt a mindennapokban hivatalosan vagy nem hivatalosan. Nem csak a külföldi utazásoknál, amikor például eurót, dollárt vagy fontot váltanak, hanem akkor is, amikor hűségbónuszokkal, vásárlási utalványokkal, air miles-szal, online játék zsetonokkal stb. fizetnek – ezek mindegyike fizetőeszköz a maga nemében még akkor is, ha nem mindig tekintik annak hivatalosan. Manapság tehát számos és fülönféle fizetőeszközzel találkozunk.

Bár már az 1920-as években is voltak kiegészítő fizetőeszközök, de csak az 1980-as években alapították meg az ezekkel foglalkozó szakterületet külön kutatási területként, egyre több gyakorlati kísérlettel egybekötve.

Az internet által összekapcsolt világban a fizetőeszközök tervezésével kapcsolatos általános érdeklődés és az ismeretek folyamatosan nőttek az elmúlt harminc évben, és feltételezhetően a jövőben ez egy még jobban kidolgozott ágazattá fog válni. A kiegészítő és közösségi fizetőeszközökkel foglalkozó formális tudományterület még mindig egy korai fázisban van, jóllehet, a legutóbbi időkben már az egyetemi és a kormányzati szférában is helyet kapott.

A Bitcoint övező publikációs roham hívta fel a figyelmet leginkább az elmúlt években a pénz és a pénzügyek megértésének a kihívására, fokozva a pénz tervezésével kapcsolatos tudatosságot. Ennek a könyvnek az elkészülése, az EU által indított program, amelynek a keretében létrejött és nem utolsó sorban minden egyes olvasója a könyvnek mind a fizetőeszköz-reform egyre növekvő hajtóerejét jelzik.

Az információs technológia fejlődésével együtt egyre többen tudatában vannak annak, hogy maga pénz nem egy semleges és rögzített elem a társadalom szövetében. Ennek felismerése új lehetőségeknek ad utat, hogy a pénz tervezésén keresztül célozzuk meg a prosperálást, a fenntarthatóságot és jólétet. Sorra veszünk néhány fő fejleményt, amelyek ide vezettek minket.

 

— 2015-08-18