Önellátás művészete 01. Pénz körforgása…

Egész életünket átfogja a versenyzés, az egymás elleni küzdelem.

megélhetési minimum

Már gyermekkorunkban, iskolás éveinkben, a sportban tanítják, hogy győzzük le a másikat. Persze időnként minket is legyőznek csalódást, kudarcokat megélve életünkben. Ezzel szemben nem tanítják sehol sem az összefogás erejét, nincs képzésük a képviselőinknek, polgármestereinknek, akiknek mesterpolgárként kellene vezetniük az önellátás művészetében….A pénz körforgásának kérdésköre mindannyinkat érdekel, mindenki kapcsolatban van ezzel a fizetőeszközzel, mert akármennyi van belőle, mindig kevés.

De mi is valójában a körforgásának a szerepe? Egy egyszerű példában bemutatjuk, hogy hogyan hat saját magunkra, ha jobban viszonyulunk a pénzhez.

Tegyük fel, hogy saját zöldséges üzlettel rendelkezünk, vállalkozásunk azt is lehetővé teszi, hogy 1-2 fő alkalmazottat tudjunk fizetni. Általában az alkalmazottak a mindenkori aktuális minimálbérnél többet nem keresnek. De tegyük fel, hogyha az alkalmazottainkat egy kicsivel jobban megfizetjük, akkor esetlegesen még a kötelező költésein kívül fent tud tartani egy autót.
Ezzel ismét költségeket vállal a nyakába, de valószínűsíthető, hogy a helyi benzinkúton vásárolja meg az üzemanyagot. Mivel a benzinkútnak növekszik a forgalma az üzemeltetőjének több lesz a haszna, így többet tud vásárlásra költeni, tehát ha betér hozzánk paradicsomot vásárolni, akkor lehet, többet vesz, vagy vásárol még mellé almát, barackot… Bármelyik ágazatba átültethető a példánk, akár az építőiparba és a mezőgazdaságba is.

 

Folytatás következik!

 

Forrás: Pénz körforgása: Önellátás művészete

 

Szólj hozzá, ha egyetértesz azért, ha nem azért! Oszd meg a gondolataid, ötleteid, és a cikket is, ha tetszett!

Ui.: Csatlakozz Közösségünkhöz is, már több mint 9 millió Forintnak megfelelő fizetőerő van rendszerben.

— 2017-05-19