Szokatlan, de halálbiztos kereslet élénkítő módszer!

A scripeket helyi önkormányzatok vezették be az 1930-as években Ausztriában, Svájcban, Dániában,Kanadában és az Egyesült Államokban. Ezek forgalma elképesztő sebességgel működött, miközben a munkanélküliséget gyorsan csökkentették.
A scripet Silvio Gesell, Argentínában élő német üzletember találta ki. A hagyományos pénz kritikáját a TheNatural Economic Order (A természetes gazdasági rend) című írásában közölte, ahol érvelése szerint a kamat gerjeszti a felhalmozást és a spekulációt. Ehelyett azonban a pénz értékének folyamatosan csökkennie kellene a forgalom ösztönzése végett, így az ember a pénz tartogatása helyett annak elköltésében lenne érdekelt. Ez a növekvő keresleten és az elérhető hiteleken keresztül élénkítené a helyi gazdaság aktivitását, ami rövid idő alatt teljes foglalkoztatottsághoz vezetne. Keynes (világhírű amerikai közgazdász), a General Theory (Általános elmélet) című művében megvizsgálta Gesell érveit, és nem talált bennük hibát. Sőt így jósolt felőlük:

„A jövő többet fog tanulni Geselltől, mint Marxtól”

Forrás: Pénzhelyettesítő II. – Közösségi Önsegítő Rendszer – KÖR Kézikönyv – Pénzügyileg Önsegítő Csoportoknak – Szendrő Szupi József Itt olvashatod!

— 2015-04-07